donderdag 23 oktober 2014

PSV geeft in slotfase zege uit handen tegen Panathinaikos

PSV is er donderdag niet in geslaagd thuis Panathinaikos te verslaan in de Europa League. In de slotfase maakte Nikos Karelis de 1-1 voor de Grieken, nadat Memphis Depay voor rust zijn rentree had opgeluisterd met een treffer.
Ondanks het puntenverlies stijgt PSV wel van de derde naar de tweede plaats in groep E en ligt de ploeg op schema om na drie jaar weer Europees te overwinteren.
Dinamo Moskou gaat nog altijd aan de leiding in de groep met de volle negen punten uit drie wedstrijden. De Russen versloegen donderdag Estoril met 1-2 door treffers van Kokorin en Zjirkov. PSV volgt met vier punten uit drie wedstrijden, Estoril heeft drie punten en Panathinaikos één.

Counter

Zes weken nadat hij tegen PEC Zwolle met een liesblessure het veld verliet, drukte Depay meteen zijn stempel op het spel van PSV. Al in de derde minuut kreeg de linksbuiten een aardige schietkans en een minuut later bediende hij Adam Maher op maat. Het schot van de middenvelder was echter niet hard genoeg om de Engelse doelman Luke Steele te verrassen.
Na het krachtige begin schakelde PSV wel een tandje terug, maar het bleef de betere ploeg. Opnieuw was het Depay die voor het gevaar zorgde. Vanaf de rand van de zestien krulde hij een vrije trap op de lat.
Kort voor rust was het wel raak en niet verrassend was Depay de doelpuntenmaker. Een loepzuivere counter kwam via een schitterende pass van Luuk de Jong bij de Oranje-international terecht, die onder het toeziend oog van bondscoach Guus Hiddink doelman Steele omspeelde en de verdiende 1-0 binnenschoof.
De vreugde bij Depay was na zijn treffer zo groot dat hij zijn shirt uittrok en pas weer aantrok toen de Tsjechische scheidsechter Miroslav Zelinka hem terecht de gele kaart toonde. PSV mocht de arbiter wel verwijten dat de voorsprong voor rust niet groter was. Zelinka weigerde een strafschop te geven, nadat Panathinaikos-verdediger Gordon Schildenfeld de bal met beide handen beroerd had.

Rode kaart

In de tweede helft gingen PSV en Depay meteen verder met aanvallen. De 20-jarige aanvaller passte naar Jetro Willems, die uit de draai hard uithaalde, maar Steele de bal zag overtikken.
De Eindhovenaren waren echter niet zo oppermachtig meer als voor rust. Panathinaikos kwam er een paar keer gevaarlijk uit, onder meer via de Spanjaard Nano die naast schoot. Daniel Pranjic maakte dat niet meer mee in het veld. De teleurstellend spelende oud-middenvelder van Heerenveen werd na een uur gewisseld. Ook Depay maakte de negentig minuten niet vol. Hij werd een paar minuten later onder luid applaus naar de kant gehaald ten faveure van Florian Jozefzoon.
De buit leek ook binnen voor PSV, maar in het laatste kwartier werden de bezoekers steeds gevaarlijker. Eerst claimde Abdul Ajagun een strafschop na een vermeende overtreding van Jeffrey Bruma, maar Zelinka wilde de bal niet op de stip leggen.
Vijf minuten voor tijd ging het alsnog mis voor PSV. Invaller Nikos Karelis schoot de 1-1 binnen, waarna PSV nog meer schade opliep. Bruma moest in de blessuretijd met twee keer geel en dus rood van het veld en zal worden geschorst voor de return over twee weken in Athene.
bron: NU.nl/Rypke Bakker